In de jaren 80 bracht Roland een van de eerste elektronische drumstellen uit. De PD-31 drumpads zijn hier een duidelijk voorbeeld van.


















  Deze pads hebben voor mij een nostalgische waarde. Ik vind ze erg mooi en vooral zo anders dan de moderne uitvoeringen. De PD-31 is zeer herkenbaar.

De hedendaagse pads zijn in de loop der jaren technisch erg verbeterd.
Vroeger was een pad niet meer dan een houten plank met daaronder een trigger gemonteerd. Als je daarop drumde, was het slaan op het pad goed hoorbaar. Ook de triggers waren primitief, maar voor die tijd revolutionair.
 


Moderne pads hebben gaasvellen, waardoor de bounche  van een akoestisch drumstel vrijwel benaderd wordt. Ook de triggers kunnen, door op een bepaalde plek op het vel te slaan, het aan te sturen geluid beïnvloeden.
Al met al waren dit de redenen om  een compleet nieuw drumstel te ontwerpen, met de looks van de jaren 80, maar met de hedendaagse technieken ingebouwd en zelfs nog wat extra eigen ideeën, waardoor een E-drum is ontstaan, die in de markt niet bestaat en dus ook niet te koop is.
 
 

 
Op de E-drum, die ik ontworpen heb, zitten 1 snare, 8 toms, 1 hi-hat, 5 cymbalen, 8 kleine pads links naast de drummer, 8 kleine pads rechts naast de drummer en twee basedrums met elk een eigen klank.

Al met al een zeer uitgebreide opzet.
Dit moet natuurlijk allemaal op een drum-rack gemonteerd worden en dat was de eerste uitdaging. Het viel nog niet mee om de juiste positie van alle componenten uit te vissen, maar met stukjes karton en plakband kom je toch een heel eind.

Maar het moest niet zomaar een drum-rack worden. Het zou mooi zijn als het niet leek op alles wat er te koop aangeboden wordt. Ik koos voor een eigenzinnige vormgeving. Niet eenvoudig om te maken, maar zeker geen reden om het te laten. De bedrading wilde ik in graag zo onzichtbaar  mogelijk hebben, dus deze ging door de buizen heen en werd aan de onderzijde verbonden met drie grote connectoren. Dit was nodig om het frame met bedrading en al, snel van de verrijdbare, holle vloer, te kunnen demonteren.
 
De vloer is hol om daar alle benodigde apparatuur te kunnen plaatsen:

1 Roland TD X 20 Drummodule
1 Roland TD 6 Drummoduul
2 Roland SP-404 Samplers
1 Roland Trigger to midi

Een patchpaneel voor de verdeling van de signalen.
Een lijnmixer 8 in 2 uit.
Het een en ander aan zelf ontworpen en gebouwde elektronika.




 
 


 




Aan de hand van veel foto's wil ik laten zien hoe dit drumstel tot stand gekomen is.

Omdat ik de PD-31 pads van Roland zo mooi vind, wilde ik deze als basis gebruiken om mijn eigen gaasvellen en elektronika in te bouwen. Deze pads zijn niet meer te koop, dus ging ik op zoek naar gebruikte exemplaren. Ik had er 9 nodig en 2 basedrumspads. Dat werd een lange zoektocht, maar uiteindelijk had ik ze bij elkaar. Sommige vrijwel voor niets en andere weer veel te duur betaald.

Het grappige is, dat ik alleen de randen en de bodemdeksel nodig had, omdat deze mijn zo gewenste look hebben.

Onderstaand een serie foto's, waarbij uitgelegd wordt, hoe mijn nieuwe pads gemaakt zijn. Er is vooral veel technische informatie.

 

 
 

 
     


Het pad in originele staat.

 

   


De achterzijde, die ik later weer gebruik.

 

   
     
 
 
     


De achterzijde verwijderd.

 

   


Het binnenwerk wordt hergebruikt.
 

   
       
     


Met een mal worden er gaten geboord voor slagmoeren en een deel van het rubber slagvlak wordt weggesneden.

   


Aan de binnenkant worden de slagmoeren in het hout geslagen.